Bloembol van de week: botanische tulp

13 november 2017

Deze week mag de botanische tulp stralen als bloembol van de week.

Lusten en lasten

Sommige mensen willen graag bloembollen in hun tuin, maar willen liever niet ieder jaar opnieuw bloembollen planten. Het lijkt een beetje gek: wel de lusten, niet de lasten. Maar toch is het zo gemakkelijk! Botanische tulpen hoef je namelijk maar een keer te planten. Daarna stralen ze jaar na jaar in de tuin met hun mooie vormen en kleuren.

Wijkers en blijvers

Je kunt tulpen in twee groepen verdelen: de ‘wijkers’ en de ‘blijvers’. De ‘wijkers’ zijn in het eerste jaar nadat ze zijn geplant prachtig bloeiende tulpen. Daarna zullen ze dit niet meer doen. De ‘blijvers’ zijn tulpen die elk jaar opnieuw bloeien. Dit zijn botanische tulpen. Doordat ze ieder jaar opnieuw bloeien hoef je de bloembollen maar een keer te planten. Na het planten hebben ze geen verzorging meer nodig en als extraatje zijn ze ook nog eens bestand tegen slecht weer. Appeltje-eitje dus, ook als je niet zoveel verstand van bloembollen hebt.

Koplopers

Botanische tulpen worden ook wel dwergtulpen genoemd omdat ze klein en fijn blijven in vergelijking met andere tulpen. Ze worden tussen de 12 en 20 centimeter hoog. Naast de korte lengte kun je botanische tulpen herkennen aan hun stervormige bloemen. Het zijn echte koplopers want ze bloeien het vroegst van alle tulpen! En wist je dat botanische tulpen er in ongeveer 65 verschillende soorten zijn met allemaal een andere vorm, kleur of geur?

Deel deze pagina:

WIN DE GOUDEN BLOEMBOL 2017
upload eigen foto / video