De 5 meest gestelde vragen over bloembollen

16 november 2017

Bloembollen zijn weer helemaal terug van weggeweest. Je kunt er lekker mee tuinieren met als beloning een kleurrijke en fleurige tuin. Wil je ook met bloembollen aan de slag maar weet je niet zo goed hoe? Lees hier de 10 meest gestelde vragen over bloembollen om je op weg te helpen.

1. Wanneer moet ik bloembollen planten?

Voorjaarsbloeiende bloembollen zoals tulpen, narcissen en hyacinten plant je in het najaar vanaf september tot december, vòòr de eerste nachtvorst. Zomerbloeiende bloembollen zoals dahlia’s en calla’s plant je in het voorjaar, zodra de kans op nachtvorst voorbij is.

2. Hoe plant ik bloembollen?

1.    Maak eerst de aarde goed los met een spade op de plaats waar de bloembollen komen. Dan is de aarde makkelijk bewerkbaar.

2.    Graaf een gat, met een spade of een bollenplanter.

3.    Plant de bloembollen in het gat met de punt omhoog en de bolle kant naar beneden.

4.    Maak het gat dicht met de uitgegraven aarde en druk het wat aan.

3. Wat is de beste plantafstand en plantdiepte om bloembollen te planten?

Er is een ezelsbruggetje om te onthouden hoe diep en hoe ver uit elkaar je bloembollen plant. Houd voor de plantafstand 3x de breedte van de bloembol aan en houd voor het planten ook 3x de hoogte van de bloembol aan. Een tulp van 5 centimeter moet dus 15 centimeter diep en 15 cm uit elkaar worden geplant.

4. Kan ik bloembollen in potten planten?

Bloembollen kunnen prima in potten worden geplant. Het is belangrijk dat de pot diep genoeg is èn dat er een gat onderin zit, waardoor het teveel aan water kan weglopen. De pot moet minimaal drie keer de hoogte van de bloembol hebben.

Zorg ervoor dat de potten worden beschermd tegen strenge vorst. Dit doe je door stro of noppenfolie om de pot te doen. Je kunt ze ook in de schuur zetten tijdens de vorstperiode.

5. Welke grond hebben bloembollen nodig?

Bloembollen groeien en bloeien eigenlijk op elke grond, zolang de grond maar goed water doorlaat. In het eerste jaar is bemesten niet nodig omdat alle groeistoffen in de bloembol zitten.

Deel deze pagina:

WIN DE GOUDEN BLOEMBOL 2017
upload eigen foto / video