Bloembol van de week: keizerskroon

11 december 2017

Deze week mag de keizerskroon stralen als bloembol van de week.

Lange geschiedenis

Wist je dat de keizerskroon (Fritillaria imperialis) een van de eerste gekweekte planten ter de wereld is? Deze koninklijke verschijning zit door zijn lange geschiedenis vol prachtige verhalen.

Mooie naam

Keizerskroon is de vertaling van de botanische naam èn het uiterlijk van deze bloem; Fritillaria imperialis. Fritillaria komt namelijk van Fritilus en betekent dobbelbeker, en imperialis komt van Imperium, dat keizerschap betekent. Samen met het uiterlijk van de bloem dat lijkt op de kroon van een keizer, is de toepasselijke naam keizerskroon ontstaan.

Handig

Wist je dat de bloemen van keizerskronen een muskusachtige geur hebben. Deze geur komt van een bijzonder goedje dat de plant zelf produceert. Het is superhandig want het houdt mollen, veldmuizen en woelratten weg uit de tuin.

Lekker!

De bloemen van keizerskronen geven grote druppels nectar. Hier zijn bijen en vlinders gek op. Je kunt zelf ook van de heerlijke honingsmaak proeven door vroeg in de ochtend een tikje tegen de bloem te geven. De druppel die eruit valt is de lekkere nectar.

Deel deze pagina:

Meld je klas nu aan
WIN DE GOUDEN BLOEMBOL 2017
upload eigen foto / video