Blij van januari t/m mei

Ieder jaargetijde brengt zijn eigen charme in de tuin. Maar na een gure herfst en koude winter sta je te trappelen om kleurrijke bloemen. Gewoon, omdat ze je een lach op je gezicht toveren. En misschien ook wel omdat ze de lente aankondigen, welke die staat voor volop bloei en groei in de tuin. Wist […]

Ieder jaargetijde brengt zijn eigen charme in de tuin. Maar na een gure herfst en koude winter sta je te trappelen om kleurrijke bloemen. Gewoon, omdat ze je een lach op je gezicht toveren. En misschien ook wel omdat ze de lente aankondigen, welke die staat voor volop bloei en groei in de tuin. Wist je dat voorjaarsbloeiende bloembollen vanaf januari tot en met mei de tuin opvrolijken? Iedere maand straalt weer een andere soort je tegemoet.                    

Januari trotseren

De winterakoniet (Eranthis) en het sneeuwklokje (Galanthus) trotseren als eerste het koude weer in januari. Zelfs als er sneeuw ligt, banen de bloemetjes zich er krachtig een weg doorheen om vervolgens hun bloemen te openen. De subtiele witte sneeuwklokjes zijn, samen met de frisgele winterakonieten, dé voorbodes van de lente.

Februari lengt aan

In februari lijkt de grootte van de groep voorjaarsbloeiende bloembollen aan te lengen. Deze maand is er namelijk een flink aantal soorten dat het tijd vindt om boven de grond te komen. Krokussen (Crocus), dwergirissen (Iris reticulata), en lenteklokjes (Leucojum vernum) verfrissen samen de tuin, in gezelschap van buishyacinten (Puschkinia) en sneeuwroem (Chionodoxa).

Kleurboost in maart

In maart vindt de echte kleurboost in de tuin plaats. Kleurrijke bloembollen als anemonen (Anemone), alpenviolen (Cyclaam), blauwe druifjes (Muscari), narcissen (Narcissus), knikkend vogelmelk (Ornithogalum nutans) en oosterse sterhyacint (Scilla siberica) bloeien je tegemoet. Deze maand zal de tuin zeker heerlijk ruiken door blauwe druifjes. De geur heeft ook een onbedwingbare aantrekkingskracht op bijen.

Tulp populair in april

In april kun je genieten van de meest populairste bloembol:, de tulp (Tulipa). Overal zullen ze zich tonen in de meest bijzonderstee vormen en kleuren. De tulp heeft het in april erg gezellig samen met hyacinten (Hyacinthus), oude wijfjes (Ipheion) en zomerklokjes (Leucojum aestivum). Ondertussen beginnen vaste planten ook te groeien –, een heerlijke combinatie.

De zomer is al in zicht, maar de laatste voorjaarsbloeiende bloembollen in mei laten de tuin niet in haar hemdje staan. Sieruien (Allium), boshyacinten (Hyacinthoides), lelietjes van dalen (Convallaria), Ixia en ranonkels (Ranunculus) sluiten het kleurrijke bollenseizoen in het voorjaar af.

Deel deze pagina:

WIN DE GOUDEN BLOEMBOL 2024
UPLOAD JE EIGEN FOTO/VIDEO