De bloembollen gaan ‘schijnbaar’ slapen

Als het goed is zijn alle bloembollen nu in de schooltuinen geplant. Het lijkt net of de bloembollen onder de grond rustig gaan slapen om op het voorjaar te wachten. Maar schijn bedriegt, want voordat het voorjaar aanbreekt gebeurt er heel veel onder de grond! Spruit Met het voedsel dat in de bloembol zit opgeslagen […]

Als het goed is zijn alle bloembollen nu in de schooltuinen geplant. Het lijkt net of de bloembollen onder de grond rustig gaan slapen om op het voorjaar te wachten. Maar schijn bedriegt, want voordat het voorjaar aanbreekt gebeurt er heel veel onder de grond!

Spruit

Met het voedsel dat in de bloembol zit opgeslagen worden in de herfst- en wintermaanden de stengel, het blad en de bloem in de bol gevormd. Deze drie delen worden samen de ‘spruit’ genoemd. De spruit zal langzaam in de bloembol groeien totdat het zich helemaal heeft uitgestrekt tot aan de bovenkant van de bol. Als het voorjaar is aangebroken en de bloembol het tijd vindt om boven de grond te komen kan de spruit direct gaan groeien.

Babybollen

In dezelfde tijd zijn ook nieuwe wortels gegroeid. Wanneer het opgeslagen voedsel in het voorjaar op raakt wordt het voedsel via deze wortels uit de grond gehaald. Ook gaan de groene bladeren aan de slag. Via het zonlicht worden van koolzuurgas uit de lucht en het water met mineralen uit de bodem suikers gemaakt. Deze chemische fabricage in de bladeren noemen we assimilatie. Van het voedsel via de wortels groeien onder andere nieuwe babybollen aan.

Tot ziens in 2019

Nu het werk is gedaan en de bloembollen zich aan het voorbereiden zijn op een prachtige bloei in het voorjaar, zal dit het laatste blog van 2018 zijn. We hopen dat jullie het Bollenblog leuk vonden. Zodra de eerste bloembolletjes boven de grond piepen horen jullie weer van ons.

Tot volgend jaar!

Groetjes,
Bulbs4Kids

Deel deze pagina:

WIN DE GOUDEN BLOEMBOL 2024
UPLOAD JE EIGEN FOTO/VIDEO