Bloembol van de week: kievietsbloem

Deze week mag de kievietsbloem stralen als bloembol van de week. Frietewatte?! De geruite bloemen van de kievietsbloem lijken op een kievietsei. De naam is dus heel toepasselijk. Maar de botanische naam is een stuk ingewikkelder: Fritillaria meleagris… De Frietewatte?! Deze naam is afgeleid van het Latijnse woord fritillus, wat zoveel betekent als ‘de beker […]

Deze week mag de kievietsbloem stralen als bloembol van de week.

Frietewatte?!

De geruite bloemen van de kievietsbloem lijken op een kievietsei. De naam is dus heel toepasselijk. Maar de botanische naam is een stuk ingewikkelder: Fritillaria meleagris… De Frietewatte?! Deze naam is afgeleid van het Latijnse woord fritillus, wat zoveel betekent als ‘de beker waarin dobbelsteentjes worden geschud’. Het slaat op de ruitvormige tekening (dobbelsteentjes) op de bloemen.

Koningsmaal

Een ding heeft de kievietsbloem niet helemaal mee. Muizen zijn gek op deze bloembollen; het is voor hen een heerlijk koningsmaal. Om te voorkomen dat de bloembollen als diner worden gebruikt kun je de bollen in zogenaamde ‘plantmandjes’ planten. Dan kunnen de muizen er niet bij.

Deel deze pagina:

WIN DE GOUDEN BLOEMBOL 2024
UPLOAD JE EIGEN FOTO/VIDEO