Bloembol van de week: tulp

Deze week mag de tulp stralen als bloembol van de week. De bloem die lijkt op een tulband De koningin van de bloembollen is de tulp. De naam tulp komt van het woord Tulipa. Dat is Latijn en betekent: de bloem die lijkt op een tulband. Een vreemde naam? Niet als je weet dat tulpen […]

Deze week mag de tulp stralen als bloembol van de week.

De bloem die lijkt op een tulband

De koningin van de bloembollen is de tulp. De naam tulp komt van het woord Tulipa. Dat is Latijn en betekent: de bloem die lijkt op een tulband. Een vreemde naam? Niet als je weet dat tulpen al tijdens de middeleeuwen werden gekweekt en verhandeld in Turkije. En daar droegen de mannen in die dagen een tulband. Vandaar!

Tulpen voor hoog aanzien

Wat nou zo aardig is: onze tulpen stammen af van die uit Turkije. Rond 1550 was Turkije een machtig land. In die tijd leefde daar de rijke sultan Süleyman. Zijn paleistuinen stonden vol met de mooiste tulpen. Hij was tenslotte rijk en rijke mensen hebben veel geld over voor luxe dingen. Daar hoorden ook tulpen bij, want tulpen stonden in hoog aanzien. Je kunt het je nauwelijks voorstellen maar een mensenleven was toen minder waard dan één enkele tulp!

Een duur cadeau

De sultan was erg zuinig op zijn tulpen. Alleen aan heel beroemde gasten gaf hij weleens een paar bloembollen cadeau. Zo’n beroemde gast was bijvoorbeeld meneer de Busbecq, een edelman uit Vlaanderen, die als gezant naar Turkije was gestuurd. De Busbecq gaf de tulpenbollen weer aan een vriend, een zekere Carolus Clusius. Deze Clusius was hoofd van de kruidentuin van de keizer van Oostenrijk. Daar, in die tuin kregen de tulpen een ereplaats.

Bollenhandel

Later vertrok Carolus Clusius naar ons land. Hij werd professor aan de universiteit van Leiden en de baas over de kruidentuin van de universiteit. De tulpen nam hij natuurlijk mee. Hij deed er allerlei proeven mee. Maar hoe mooi en hoe zeldzaam ze ook waren, verkopen deed hij ze niet. Op een nacht gebeurde het. Een aantal van zijn mooiste tulpenbollen werd uit de tuin gestolen. Met die gestolen bollen uit Turkije begon de bollenhandel in Nederland.

Deel deze pagina:

WIN DE GOUDEN BLOEMBOL 2024
UPLOAD JE EIGEN FOTO/VIDEO