Hyacinten in de winter

Je kunt voor hyacinten een pot of schaal gebruiken. Het liefst eentje met een gaatje onderin. Zet de bollen dicht tegen elkaar aan.

  1. Leg wat potscherven op de bodem van de pot. Een laagje grind kan ook.
  2. Vul de pot voor een deel met potgrond of aarde.
  3. Zet de bloembollen op de potgrond. De bovenkant van de bloembollen moet net boven de potrand uitsteken.
  4. Vul de pot nu verder met grond. Druk de grond een beetje aan. De ‘neuzen’ van de bloembollen blijven net boven de grond.
  5. Geef zoveel water dat de grond goed nat is. Maak er geen modderbad van.
  6. Zet de bloembollen op een koel donker plekje. Het beste is een temperatuur van ongeveer 9 graden Celsius. Het mag er in elk geval niet warmer zijn dan 13 graden Celsius. En natuurlijk mag het er niet vriezen. Kijk elke week of alles goed gaat. Houd de grond vochtig.
  7. Is er bij jullie niet zo’n plekje te vinden? Geen nood. Je kunt de pot met bloembollen ook buiten ingraven. Zorg dat de bovenkant van de pot ongeveer 10 centimeter onder de grond komt. Water geven hoeft nu niet. Het regent vaak genoeg.
  8. Na ongeveer 10 tot 12 weken is het zover. Dan mogen de bloembollen naar binnen. Zet ze niet direct in het volle licht bij het raam en houd ze zover mogelijk van de verwarming vandaan. Planten trekken naar het licht. Dan groeien ze scheef. Draai de pot daarom elke dag een halve slag.
  9. Na een paar dagen mogen de bloembollen wel in het volle licht. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft. Over een paar weken zullen de bloembollen bloeien.

Je kunt hyacinten ook zonder grond in bloei krijgen. Daarvoor kun je een speciaal hyacintenglas gebruiken. Met een gewone jampot gaat het ook. Vul het glas met water en zet de bloembol erop. Zorg ervoor dat het water de bloembol net raakt. Na een paar dagen zie je de eerste wortels verschijnen. Verzorg de bloembol net als de bloembollen in de pot. Je kunt hyacintenbollen op water natuurlijk niet ingraven. Zoek een plekje in een kelder/garage of in kast waar het koel is.

Een ander leuk idee is om eerst je eigen bloempot te schilderen. Misschien is er binnenkort wel iemand jarig, die je een pot met bloembollen wilt geven.

Terug

Lees meer

Deel deze pagina:

WIN DE GOUDEN BLOEMBOL 2024
UPLOAD JE EIGEN FOTO/VIDEO